اردو

Home / Practice / Class 11 / Mathematics / Number systems

Number systems

Written by Hassan Raza (Mathematics)

8 Class 11 Mathematics questions with answers and explanations.

Printable worksheet with answer key

All questions with answers
  1. Which of these is a rational number?

    • 1 pi
    • 2 The square root of 5
    • 3 0.75
    • 4 The square root of 3
    Show answer

    Correct answer: 0.75

    0.75 = 3/4.

    Report a mistake

  2. i to the power 4 equals:

    • 1 i
    • 2 -1
    • 3 1
    • 4 -i
    Show answer

    Correct answer: 1

    i² = -1, so i⁴ = 1.

    Report a mistake

  3. (1 + i)(1 - i) equals:

    • 1 -2
    • 2 0
    • 3 2
    • 4 1 - i²
    Show answer

    Correct answer: 2

    1 - i² = 1 + 1 = 2.

    Report a mistake

  4. The modulus of 3 + 4i is:

    • 1 5
    • 2 1
    • 3 25
    • 4 7
    Show answer

    Correct answer: 5

    Square root of (9 + 16) = 5.

    Report a mistake

  5. The multiplicative inverse of 2 + i is:

    • 1 1 / 2
    • 2 (2 + i) / 5
    • 3 (2 - i) / 5
    • 4 2 - i
    Show answer

    Correct answer: (2 - i) / 5

    1 / (2 + i) = (2 - i) / (4 + 1) = (2 - i) / 5.

    Report a mistake

  6. The conjugate of 5 - 2i is:

    • 1 -5 + 2i
    • 2 -5 - 2i
    • 3 2 - 5i
    • 4 5 + 2i
    Show answer

    Correct answer: 5 + 2i

    Change the sign of the imaginary part.

    Report a mistake

  7. The value of i³ is:

    • 1 1
    • 2 -i
    • 3 -1
    • 4 i
    Show answer

    Correct answer: -i

    i³ = i² x i = -i.

    Report a mistake

  8. The modulus of -3 + 4i is:

    • 1 7
    • 2 25
    • 3 1
    • 4 5
    Show answer

    Correct answer: 5

    Square root of (9 + 16) = 5.

    Report a mistake

More Mathematics topics