اردو

Home / Practice / Class 11 / Mathematics / Fundamentals of trigonometry

Fundamentals of trigonometry

Written by Hassan Raza (Mathematics)

8 Class 11 Mathematics questions with answers and explanations.

Printable worksheet with answer key

All questions with answers
  1. 180 degrees is equal to how many radians?

    • 1 2 pi
    • 2 1
    • 3 pi / 2
    • 4 pi
    Show answer

    Correct answer: pi

    180 degrees = pi radians.

    Report a mistake

  2. sin(90 degrees) equals:

    • 1 0
    • 2 -1
    • 3 1
    • 4 1/2
    Show answer

    Correct answer: 1

    sin 90 = 1.

    Report a mistake

  3. The length of an arc of radius 5 cm subtending an angle of 2 radians is:

    • 1 10 cm
    • 2 2.5 cm
    • 3 25 cm
    • 4 7 cm
    Show answer

    Correct answer: 10 cm

    Arc length = r x theta = 10 cm.

    Report a mistake

  4. tan x is equal to:

    • 1 sin x / cos x
    • 2 cos x / sin x
    • 3 sin x cos x
    • 4 1 / sin x
    Show answer

    Correct answer: sin x / cos x

    tan x = sin x / cos x.

    Report a mistake

  5. sin(2x) is equal to:

    • 1 sin² x
    • 2 cos² x - sin² x
    • 3 2 sin x cos x
    • 4 2 sin x
    Show answer

    Correct answer: 2 sin x cos x

    This is the double angle formula.

    Report a mistake

  6. cos² x - sin² x equals:

    • 1 sin 2x
    • 2 tan 2x
    • 3 1
    • 4 cos 2x
    Show answer

    Correct answer: cos 2x

    This is a double angle identity.

    Report a mistake

  7. sin(A + B) equals:

    • 1 sin A sin B + cos A cos B
    • 2 sin A cos B + cos A sin B
    • 3 cos A cos B
    • 4 sin A + sin B
    Show answer

    Correct answer: sin A cos B + cos A sin B

    This is the addition formula.

    Report a mistake

  8. The period of sin x is:

    • 1 2 pi
    • 2 pi / 2
    • 3 pi
    • 4 4 pi
    Show answer

    Correct answer: 2 pi

    sin repeats every 2 pi.

    Report a mistake

More Mathematics topics