اردو

Home / Practice / Class 9 / Mathematics / Factorization

Factorization

Written by Hassan Raza (Mathematics)

10 Class 9 Mathematics questions with answers and explanations.

Printable worksheet with answer key

All questions with answers
  1. Factorise x² - 9.

    • 1 (x + 3)(x - 3)
    • 2 (x + 9)(x - 1)
    • 3 (x - 3)²
    • 4 x(x - 9)
    Show answer

    Correct answer: (x + 3)(x - 3)

    x² - 9 = x² - 32 = (x + 3)(x - 3).

    Report a mistake

  2. Factorise x² + 5x + 6.

    • 1 (x - 2)(x - 3)
    • 2 (x + 1)(x + 6)
    • 3 (x + 5)(x + 1)
    • 4 (x + 2)(x + 3)
    Show answer

    Correct answer: (x + 2)(x + 3)

    Two numbers with product 6 and sum 5 are 2 and 3.

    Report a mistake

  3. Factorise 2x + 6.

    • 1 6(x + 2)
    • 2 2(x + 6)
    • 3 2(x + 3)
    • 4 x(2 + 6)
    Show answer

    Correct answer: 2(x + 3)

    Take out the common factor 2.

    Report a mistake

  4. Factorise x² - 5x + 6.

    • 1 (x - 1)(x - 6)
    • 2 (x - 2)(x - 3)
    • 3 (x + 2)(x + 3)
    • 4 (x - 5)(x - 1)
    Show answer

    Correct answer: (x - 2)(x - 3)

    Two numbers with product 6 and sum -5 are -2 and -3.

    Report a mistake

  5. Which is a factor of x² + 7x + 12?

    • 1 x + 6
    • 2 x + 2
    • 3 x - 3
    • 4 x + 3
    Show answer

    Correct answer: x + 3

    x² + 7x + 12 = (x + 3)(x + 4).

    Report a mistake

  6. Factorise 4x² - 25.

    • 1 (x + 5)(4x - 5)
    • 2 (2x - 5)²
    • 3 (4x + 5)(x - 5)
    • 4 (2x + 5)(2x - 5)
    Show answer

    Correct answer: (2x + 5)(2x - 5)

    4x² - 25 = (2x)² - 52 = (2x + 5)(2x - 5).

    Report a mistake

  7. Factorise x² - 16.

    • 1 (x + 4)(x - 4)
    • 2 (x - 4)²
    • 3 x(x - 16)
    • 4 (x + 8)(x - 2)
    Show answer

    Correct answer: (x + 4)(x - 4)

    Difference of squares.

    Report a mistake

  8. Factorise 3x² + 6x.

    • 1 3x(x + 2)
    • 2 3(x² + 2x)
    • 3 x(3x + 6)
    • 4 6x(x + 1)
    Show answer

    Correct answer: 3x(x + 2)

    Take out the greatest common factor 3x.

    Report a mistake

  9. Factorise x² + 6x + 9.

    • 1 (x - 3)²
    • 2 (x + 9)(x + 1)
    • 3 (x + 3)²
    • 4 (x + 6)(x + 3)
    Show answer

    Correct answer: (x + 3)²

    It is a perfect square.

    Report a mistake

  10. Which is a factor of x² - x - 6?

    • 1 x + 6
    • 2 x + 3
    • 3 x - 2
    • 4 x - 3
    Show answer

    Correct answer: x - 3

    x² - x - 6 = (x - 3)(x + 2).

    Report a mistake

More Mathematics topics